Lukuinto-teemavuosi 2014-2015

Lukuvuonna 2014-2015 vietettiin monipuolisten lukutaitojen Lukuinto-teemavuotta.

 

Presidentti Lukuinto-teemavuoden suojelijana

Lukuinto-teemavuoden suojelija tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio haastavat antamaan lapsille lukuaikaa:

Kirjat ja lukeminen ovat sivistyksemme ydinaluetta. Monet lapsista ja nuorista lukevat paljon, mutta yhä enemmän on myös heitä, jotka eivät lue koskaan tai vain hyvin harvoin. Siksi haastammekin kaikki suomalaiset antamaan lapselle lukuaikaa, kannustamaan häntä kirjojen äärelle. Lukeminen kehittää; ajattelemaan, kuvittelemaan ja tuntemaan. Ja se on myös hauskaa!"

"Kirja on rikas kokemus, se tekee lukijastaan osallisen; hänet johdatetaan tuntemaan, värittämään ja aistimaan kirjan tapahtumat omalla tavallaan. Mukaeltuna: ‘Luen, siis ajattelen’.

 

 

Lukutaito-juhlaraha

Suomen Rahapaja julkaisi valtiovarainministeriön päätöksestä Lukutaito-juhlarahan monipuolisten lukutaitojen Lukuinto-teemavuonna. Symbolit, pistekirjoitus, nuotit – kerromme tarinamme monilla merkeillä ajasta toiseen. Lukutaito on ihmisoikeus, sillä merkkien avulla kehitämme itseämme, rakennamme sukupuolten välistä tasa-arvoa, kestävää rauhaa ja demokratiaa.

Lukutaito-juhlarahaan on ikuistettu erilaisia merkkejä, joilla ihmiset ovat viestineet kautta historian. Rahojen tunnuspuolella merkit on koostettu toisiaan kiertäviksi ympyröiksi, joista sisimpänä on äärettömyyden symboli. Sitä ympäröi nollista ja ykkösistä muodostuva binäärimerkkiympyrä, jota seuraa nuoteista koostuva ympyrä. Seuraavassa ympyrässä on pistekirjoitusta. Juhlarahojen arvopuolella on ympyrän muotoon aseteltuja kalliomaalauskuvioita.

Lukutaito -juhlaraha on kuudes Suomen Rahapajan Eettiset juhlarahat -sarjassa ilmestyneistä rahoista. Juhlaraha luovutettiin presidentti Sauli Niinistölle joulukuussa 2014.

 

lukuinto-lähettiläät - Sanavalmiit kasvattajat ja taiteilijat Lukuinnon viestinviejinä

Aleksi Delikouras ohjaaja ja kirjailija – suosittujen Nörtti-videoiden ja kirjojen luoja
Kaikkein tärkeintä on tarina. On sama, kerrotaanko se pelin, elokuvan tai kirjan kautta.”

Siri Kolu kirjailija ja Valtion kirjallisuustoimikunnan puheenjohtaja
Kirjan kanssa ei ole koskaan yksin.

Agneta Möller-Salmela biblioteksfunktionär och läseinspiratör (Svenska Kulturfondens pristagare 2014) – kirjastonhoitaja ja Svenska Kulturfondenin palkitsema lukuinnostaja
Vi måste höja nivån på det lässtimulerande arbetet som görs inom dagvård och skolor. - Kouluissa ja päiväkodeissa voidaan kehittää lukemaan innostavia menetelmiä."

Katso Lukuintoa lähettiläiltä -video!

 

teemavuoden toiminta

Lukuinto-ohjelmassa osallistuttiin teemavuonna 2014-2015 yhteistyökumppaneiden tapahtumiin, esimerkiksi Educa-messuille, Lukuviikkoon, Kirjan vuoteen 2015, Miesten Viikkoon jne. sekä järjestettiin yhdessä aluehallintovirastojen kanssa tasokkaita koulutuksia eri puolilla Suomea.

Tärkeää työtä tehtiin Lukuinto-kouluissa ja -kirjastoissa, joissa suunniteltiin ja toteutettiin monipuolisia tapahtumia lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Tapahtumien organisointiin otettiin mukaan yhteistyökumppaneita läheltä ja kaukaa.