Lukuinto-opas kaikkiin kouluihin ja kirjastoihin →
Lukuinto-verkkosivujen päivittäminen on päättynyt
Lue lisää →Lukuinto-vuoden teemaraha: 28.4.2014.
Suomen Rahapaja on julkaissut valtiovarainministeriön päätöksestä juhlarahan lukutaidon kunniaksi. Suomessa vietetään opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa monipuolisten lukutaitojen Lukuinto-teemavuotta lukuvuonna 2014-2015. Lukutaito-juhlaraha on kuudes Eettiset juhlarahat -sarjassa julkaistu raha.
Valtiovarainministeriö määrittää Lukutaito-juhlarahan aseman asetuksessaan. Tutustu asetukseen täällä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140290
Lukutaidon juhlarahaan on ikuistettu erilaisia merkkejä, joilla ihmiset ovat viestineet kautta historian. Valtiovarainministeriön asetuksessa kuvataan, että rahojen tunnuspuolella merkit on koostettu toisiaan kiertäviksi ympyröiksi, joista sisimpänä on äärettömyyden symboli. Sitä ympäröi nollista ja ykkösistä muodostuva binäärimerkkiympyrä, jota seuraa nuoteista koostuva ympyrä. Seuraavassa ympyrässä on pistekirjoitusta. Juhlarahojen arvopuolella on ympyrän muotoon aseteltuja kalliomaalauskuvioita.
Teemavuoden juhlaraha on otettu Lukuinto-projektiryhmässä iloisena vastaan
”Lukutaito-juhlaraha kuvaa hienosti sitä, että lukijoita ja lukutaitoja on monenlaisia ja kaikki tavat lukea ovat tärkeitä. Juuri monilukutaito on Lukuinto-vuodessa yksi keskeisimpiä asioita. Kymmenillä pilottihankkeillamme ympäri Suomen pyrimme innostamaan erilaisten tekstien yhteisölliseen lukemiseen ja tuottamiseen, mitä voi olla esimerkiksi animaation tekeminen jonkin teoksen pohjalta tai taulutietokoneella lukeminen ja kirjoittaminen”, Lukuinto-ohjelman projektipäällikkö Eeva Kurttila-Matero sanoo.
Lukuinto-ohjelmalla halutaan edistää lasten ja nuorten lukemisharrastusta ja vahvistaa tarvittavia taitoja.
Kuudes eettinen juhlaraha valtiovarainministeriön päätöksestä
Eettiset juhlarahat -sarjassa on julkaistu aikaisemmin juhlarahat Monikulttuurisuus (2013), Tasa-arvo ja suvaitsevaisuus (2012), Itämeren suojelu (2011), Lapset ja luovuus (2010) sekä Rauha ja turvallisuus (2009).